Tiina Jylhä suivaantui nimensä tahraamisesta maskikohussa: ”Minua ei epäillä mistään!”

Huoltovarmuuskeskuksen tekemät kaupat hengityssuojaimista ovat olleet viime päivien kuumin puheenaihe. Maskikohussa on ryvettynyt myös kauneusalan yrittäjä Tiina Jylhä, jonka nimi vedettiin julkisuuteen yhdessä Onni Sarmasteen kanssa. Jylhä kuitenkin korostaa, ettei hänellä ole mitään tekemistä nyt paljastuneiden Sarmasteen mahdollisten epäselvyyksien kanssa.

– Näyttää siltä, että puurot ja vellit ovat menneet tässä jutussa pahasti sekaisin, Jylhä toteaa.

Kysymys on kahdesta eri kaupasta, jonka Huoltovarmuuskeskus, eli Suomen valtio, on tehnyt. Toinen kauppa on syntynyt Onni Sarmasteen yrityksen kanssa, ja toinen Jylhän yrityksen kanssa.

Huoltovarmuuskeskus maksoi Sarmasteelle viiden miljoonan euron kauppasumman, mutta nyt suojamaskit on todettu kelvottomiksi sairaalakäyttöön.

Huoltovarmuuskeskus on tehnyt Sarmasteen yrityksestä LDN Legal Partnersista tutkintapyynnön poliisille. Keskusrikospoliisi on tehnyt kaupoista esiselvitystä sen selvittämiseksi, onko asiassa syytä käynnistää esitutkinta. Perjantaina iltapäivällä KRP tiedotti aloittavansa esitutkinnan.

Kokonaan eri asia on siis Tiina Jylhän yrityksen kanssa solmittu kauppa. Se ei liity Huoltovarmuuskeskuksen tutkintapyyntöön millään tavalla.

– Minua ei todellakaan epäillä mistään rikoksesta eikä mistään muustakaan rikkeestä, Jylhä huomauttaa.

Jylhä vaatii jäädytetyt rahat käyttöönsä, jotta maskit saadaan Suomeen

Huoltovarmuuskeskus on suorittanut ennakkomaksuna Jylhän yrityksen virolaiselle pankkitilille 2,5 miljoonaa euroa. Luminor-pankki on kuitenkin jäädyttänyt varat rahojen alkuperän selvittämiseksi. Virolaisissa rahalaitoksissa valvotaan nykyään tarkasti rahaliikennettä, ja nyt pankki oli kiinnittänyt huomionsa poikkeuksellisen suureen suoritukseen Jylhän yrityksen tilille.

– Rahat makaavat edelleen jäädytettynä tilillä, vaikka niiden alkuperästä on annettu selvitys. Varat tulisi välittömästi vapauttaa, Jylhä vaatii.

Jylhä toivoo asian ratkeavan nopeasti, sillä rahat tulisi tilittää eteenpäin kiinalaiselle hengityssuojainten toimittajalle, jotta suojamaskit saadaan sopimuksen mukaisesti toimitettua Huoltovarmuuskeskukselle, ja edelleen sairaalakäyttöön.

Jylhän avustaja, oikeustieteen tohtori Kari Uoti vahvistaa Hymylle, että mitään Jylhää koskevaa rikosprosessia ei ole vireillä.

– Minulla ei ole tietoa, että Tiina Jylhää epäiltäisiin tässä asiassa mistään rikoksesta, Uoti sanoo.

 

Teksti: Mika Lahtonen
Kuvat:Hymyn arkisto / Matti Matikainen
Avainsanat: Tiina Jylhä, Kari Uoti, Huoltovarmuuskeskus, Onni Sarmaste, hengityssuojain

Kommentit

Oma kommentti