Tiina sairastui koronan takia pysyvästi: ”En tule terveeksi ikinä”

Tiina Maurizell, 62, selätti pelätyn koronan yli puoli vuotta sitten. Tauti jätti hirvittävät jälkensä, eikä Tiina ole palautunut ennalleen. Tiinan tarina on nyt luettavissa Hymyn painetusta lehdestä Carmen Heikkilän kirjoittamasta jutusta.

Ruotsin Norrköpingissä asuva Tiina Maurizell oli ennen koronaan sairastumistaan perusterve nainen, jolta pienen 40-neliöisen asuntonsa siivoamiseen meni pari tuntia.

– Nyt siihen menee peräti neljä päivää! Yhtenä päivänä jaksan imuroida, toisena pyyhin pölyt. Teen kaiken pikkuhiljaa jaksamiseni mukaan. Olen kuin vanhus, joka yrittää sinnitellä arjen askareiden läpi, hän sanoo lehdessä.

Tiina sairastui maaliskuun lopulla ja kuukautta myöhemmin hän pääsi sairaalasta kotiin. Ensimmäinen viikko kotona sairastellessa on pyyhkiytynyt kokonaan pois Tiinan mielestä.

– Teho-osastolla valmistauduttiin ottamaan minut sinne nukutettuna useammaksi viikoksi hengityskoneeseen kytkettynä. Eikä ollut edes takeita siitä, että koskaan heräisin sieltä. Minulle annettiin puoli tuntia aikaa sanoa lapsille hyvästi. Se oli mitä järkyttävin kokemus! Onneksi lääkäri tajusi, että happiviikseni oli väärinpäin ja asia saatiin korjattua, eikä minua nukutettukaan, Tiina kertoo yhden episodin sairaalareissustaan.

Mikä on Tiinan tilanne tänään? Tiinalla on todettu raju aivoväsymys, mikä tarkoittaa sitä, että jos hän ajattelee laittavansa television päälle, hän saattaa sen sijaan sytyttää valot. Lapsenlapsen synttäreille hän paketoi tyhjän laatikon.

– Aivosumu saa minut toimimaan siten, että ajattelen yhtä, mutta toimin toisin. Postilaatikolleni on 75 metriä ja minun oli pakko istahtaa penkille lepäämään ennen kuin jaksoin kävellä takaisin kotiin, ja aikaisemmin minun maastolenkkini olivat kymmenen kilometrin pituisia!

Välillä Tiinan on vaikea erottaa, mikä on ollut unta ja mikä todellisuudessa tapahtunutta. Hän unohtelee sanoja ja joutuu välillä hakemaan niitä pitkään.

Lue Tiinan tarina Hymystä painetusta lehdestä. Hän uskoo että hänen vaurionsa ovat pysyviä eikä hän tervehdy koskaan.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: covid-19, korona, Tiina Maurizell

Kommentit

Oma kommentti