Tuli vei Raimolta kodin – Olisiko tästä selvitty kymmenen euron pikku jutulla?

Raimo Heinäsen suuri omakotitalo tuhoutui tulipalossa täysin – muutamassa minuutissa. Vaikka koko omaisuus meni, Heinänen suree eniten kuollutta lemmikkikissaansa. Räjähdysmäinen palo sai alkunsa kodinkoneesta. Heinänen pohtii, olisiko tuho ollut vältettävissä vain kympin hintaisella suojauksella.

Mies kertoo tarinansa Reija Kokkolan ja Kari Pekosen tekemässä jutussa painetussa Hymyssä.

– Onhan tämä surullinen näky, talon isäntä, mikkeliläinen Raimo Heinänen, 70, sanoo hiljaa pihamaallaan. Tuli on toden teolla näyttänyt voimansa.

– Olimme lähdössä tulipaloa seuraavana päivänä 20-vuotishäämatkalle. Olemme yrittäjinä paiskineet töitä koko kesän, joten nyt olisi ollut aikaa kesälomamatkalle. No, suunnitelmat kariutuivat, mutta ehkä vielä pääsemme jonnekin tässä lähiaikoina, Heinänen suunnittelee.

Poliisin mukaan tulipalon syynä oli sivurakennuksessa sijainneen kylmäviileäkaapin kompressorin ylikuumeneminen, mikä aiheutti räjähdyksen. Tieto syttymissyystä oli helpotus, mutta samalla Heinänen on ihmetellyt, miten tällainen on edes mahdollista.

– Eikö niihin voisi laittaa ylikuumenemissuojaa? hän kysyy.

Hän huomauttaa, että sähköverkossakin on kaikkialla suojaus, joka laukeaa kipinästä. Heinänen kysyi asiasta tutusta kodinkoneliikkeestä. Miten ihmeessä vain noin kympin maksavaa suojaa ei asenneta automaattisesti kodinkoneisiin?

– Kuulemma hintakilpailu on johtanut siihen, että kompressorit ovat alimitoitettuja. Näin voidaan myydä halvemmalla. Aion tutkia asiaa lisää, jotta kenenkään ei tarvitsisi menettää kotiaan kympin laitteen puuttumisen takia. Tähän tarvittaisiin ehdottomasti myös viranomaisvalvontaa, Heinänen pohtii painetussa lehdessä.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: tulipalo, Raimo Heinänen, ylikuumenemissuoja

Kommentit

Oma kommentti