Tullin ruokakoira on leppoisa kaveri: Rico ei pienestä hätkähdä

Suomen lihateollisuuden tulevaisuus voi olla Rico-koiran nenän varassa. Parhaillaan sitä koulutetaan tärkeään tehtävään. Sen pitää nenällään löytää EU:n ulkopuolelta tuodut laittomat liha- ja maitotuotteet.

Asiasta kirjoittaa painettu Hymy ja toimittaja Reija Kokkola Kari Pekosen kuvittamassa jutussa.

– Ricoa vasta treenautetaan. Jos kaikki menee hyvin, se ryhtyy töihin kesällä 2020. Puolitoistavuotiaana tullikoira on yleensä valmis töihin, sen ohjaaja Kimmo Lindén kertoo.

EU:n ulkopuolelta ei saa tuoda liha- tai maitotuotteita, sillä niiden mukana kulkeutuu maahan vaarallisia eläintauteja, kuten afrikkalaista sikaruttoa. Etenkin Aasiassa se on jo iso vitsaus. Jos tauti leviäisin Suomeen, koko sikatalous ja lihateollisuus olisivat vaarassa, sillä vienti pysähtyisi heti. Myös villisian lihan tuonti Suomeen on iso ongelma.

Tullin virkailijan Kimmo Lindénin mukaan laittomia liha- ja maitotuotteita tuodaan jatkuvasti myös Suomeen. Hänen mukaansa yleensä kyseessä on tietämättömyys, mutta osin myös bisnesmielessä näitä tuotteita yritetään tuoda Suomeen. Siksi on tärkeää kouluttaa ”ruokakoiria”, jotka haistavat laittomat tuliaiset. Laittomat tuotteet tuhotaan saman tien ilman erityistä tutkimusta.

Ensin Ricoa koulutettiin haistamaan raakaa lihaa. Sitten liha piilotettiin siten, että Rico näki mihin se laitettiin. Sitten Rico pääsi ”purkkiradalle”, jossa liha oli rei´itetyssä purkissa piilossa kannen alla. Kun Rico haistoi lihan, se alkoi heti nuuhkia ja kuopia. Kehuilla ja palkinnoilla tätä onnistumista vahvistettiin. Koulutus jatkuu. Lue lisää lehdestä.

 

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: Kimmo Linden, Rico, ruokakoira, tulli

Kommentit

Oma kommentti