Vammaisen Kirsin, 28, vauva otettiin huostaan – mokasiko Porin sosiaalitoimi?

Kirsi Viitanen, 28, on lievästi kehitysvammainen nainen Porista. Hänen pieni Lauri-vauvansa otettiin huostaan muutama päivä ennen joulua. Nyt sosiaalisessa mediassa tuhannet ihmiset puolustavat Lauri-vauvan oikeutta Kirsi-äitiinsä ja vaativat lastensuojelulta läpinäkyvyyttä.

Kirsin ongelmat alkoivat jo ennen Laurin syntymää. Lastensuojelu piti häntä riskiäitinä ja suositteli aborttia tai vauvan huostaanottoa.

Kirsi on käynyt pitkän matkan selvitäkseen äitinä – yhteiskunnan silmissä. Hänet ja poika määrättiin suoraan synnytyssairaalasta lastensuojelulaitokseen tarkkailuun. Kirsi asui lähes vuoden ajan kuuden neliön huoneessa. Kirsi kesti ajan saadakseen olla Laurin kanssa.

Lopulta poika otettin huostaan. Kirsi on jäänyt asian kanssa yksin, eikä Porin lastensuojelu juuri ole naista tukenut. Syynä huostaanottoon on kuulemma Kirsin arjen hallinnassa olevat ongelmat.

Yli kolmekymmentä henkilöä on nähnyt Kirsin hoitavan lastaan. Hänen tavassaan pestä, pukea, syöttää tai nukuttaa ei ole ollut mitään epätavallista.

Myös Pihlavan seurakunnassa työskentelevä nuoristyönohjaaja Sinikka Hännikkälä vakuuttaa, että Kirsi on luotettava ja vastuuntuntoinen äiti. Pastori Raisa Lehtomäki taas sanoo lastensuojelussa paisutellun huolta Kirsin äitiydestä.

Hänen mielestään Kirsille ei koskaan annettu todellista mahdollisuutta yrittää tavallista arkea lapsensa kanssa tuetussa asunnossa päivähoidon, kodinhoitajan, tukiperheen tai vanhemmuudenohjauksen tuella.

-Ainoa toiveeni on, että Lauri saisi tulla kotiin. Kun hänet vietiin huostaan, lupasin Laurille, etten koskaan hylkää häntä. Sen lupauksen minä pidän, Kirsi toteaa Hymyn koskettavassa haastattelussa maaliskuun lehdessämme.

Teksti:Hymy.fi
Avainsanat: huostaanotto, Kirsi Viitanen, Raisa Lehtomäki, Sinikka Hännikkälä

Kommentit

Itse olen liikuntarajoitteinen 36vuotias nainen ja lapseni otettiin huostaan aiheettomien ilmiantojen vuoksi 2019 tapaninpäivån jälkeen kesken arkiaskareiden tuli ilmoitus asiasta ja tuolla hetkellä olin myös toipumassa amputaatiosta mutta kykenin huolehtimaan lapsen tarpeista ja huolenpidosta näen lastani kerran kuussa 2/h

Joka pitäjästä löytyy varmasti samanlaisia tarinoita. Joissakin tapauksissa on annettu tapaamisoikeus huostaanotettuun.
Törkeää käytöstä.
Oma avovaimoni on myös lievästi kehitysvammainen, mutta hoitaa asiansa täysin niinkuin muutkin. Ellei jopa tunnollisemmin.
Kun hän johonkin päättää ryhtyä, se myös tapahtuu!
Voimia Laurin, ja muidenkin perheille taistelussa näitä tuulimyllyjä vastaan!

Oma kommentti