Vanhasen avustaja järjesti Suomen koulut Microsoftin koekentäksi

Pääministeri Matti Vanhasen ex-avustaja siirtyi ohjelmistojätti Microsoftin yhteiskuntasuhdejohtajaksi eikä aikaakaan, kun Suomen koulut valjastettiin Microsoftin markkinoiden koekentäksi. 

Pääministeri Matti Vanhasella (kesk.) oli mukanaan rahanarvoisia tuomisia tammikuiselta Yhdysvaltain matkaltaan. Maailman rikkaimman miehen, ohjelmistojätti Microsoftin omistajan Bill Gatesin tavannut Vanhanen kertoi Gatesin luvanneen kaikkien Suomen koulujen käyttöön erityisen Windows live-palvelujärjestelmän – täysin ilmaiseksi.

Julkisuudessa lahjaa hehkutettiin kymmenien miljoonien eurojen arvoiseksi ja todisteeksi Suomen asemasta maailman ykköstietoyhteiskuntana.

Live@edu-nimellä kulkeva hanke on ensimmäinen laatuaan maailmassa ja sen ideana on muun muassa parantaa koulun ja kotien yhteydenpitoa. Windows liven avulla vanhemmat voivat esimerkiksi entistä paremmin vahtia lastensa internetin käyttöä.

Mutta suuryritysten maailmassa ei ole ilmaisia lounaita – eikä niin ole nytkään. Windows live edellyttää nimittäin Windowsin käyttöjärjestelmää, jota koulut eivät saa ilmaiseksi, vaan joutuvat maksamaan siitä normaalin markkinahinnan. Esimerkiksi suomalaisen Linus Torvaldsin suunnittelemalla Linux – käyttöjärjestelmällä Live@edu-projekti ei toimi. Näin Suomen koulut on valjastettu maailman rikkaimman miehen yhtiön markkinakentäksi.

Sattumaa ei ole sekään, että Vanhasen entinen avustaja Mikko Alkio siirtyi avustajan töistä Suomen Microsoftin yhteiskuntasuhteiden johtajaksi. Kaikesta päätellen hän ansaitsi palkkansa. Kun Vanhaselta on kyselty Alkion osuutta diiliin, hän on vastannut naureskellen ”siellähän se Mikko oli töissä”.

Alkio ei kuitenkaan viihtynyt pitkään tietokoneyhtiössä, vaan aloitti tammikuun puolivälissä uudessa työ- ja elinkeinoministeriössä Mauri Pekkarisen (kesk.) valtiosihteerinä.
Microsoftin yhteiskuntasuhdejohtajan paikalta on aikaisemminkin ponnistettu herran virkoihin. Tästä osoituksena on vaikkapa Yleisradion pääjohtaja Mikael Jungner.

Teksti: Hymy
Avainsanat: Bill Gates, Matti Vanhanen, Mikko Alkio, Windows live

Kommentit

Oma kommentti