Vexi Salmen kuolemasta vuosi: Topi Salmi muistelee isäänsä – ”Soimaan itseäni etten ottanut erästä asiaa puheeksi”

Vexi Salmen kuolemasta tuli kuluneeksi eilen vuosi. Hänen poikansa Topi Salmi muistelee isäänsä Juhamatti Niemisen ja Kari Pekosen Hymyn painettuun lehteen tekemässä haastattelussa.

Hymynkare nousee Topi Salmen, 49, kasvoille, kun hän kertoo isänsä tyylistä hoitaa asioita vanhaan hyvään malliin. Sanoitukset kulkivat faksilla ja puhelut hoidettiin lankapuhelimella. Kännykän hyödyt eivät kuulemma saaneet oman tiensä kulkijaa innostumaan.

– Isä oli jääräpäinen, eikä ollut käännytettävissä. Hän ei halunnut olla tavoitettavissa. Jos joku halusi saada hänet kiinni, sai soittaa kauan, että sai lankapuhelimesta kiinni, Topi hymähtää.

Faksin suhteen Vexi joutui lopulta joustamaan pitkin hampain, kun niiden käyttö alkoi vähentyä.

– Hän teki tekstejä kirjoituskoneella niin kauan kuin faksin käyttö oli mahdollista. Sen jälkeen hän siirtyi tietokoneeseen ja sähköpostiin, Topi paljastaa.

Persoonallinen tapa poiki syvän jäljen suomalaiseen kevyeen musiikkiin. Vexin kynästä syntyi kaikkiaan noin 8 000 sanoitusta, joista levytettiin yli 3 000 kappaletta.

– Vexin vahvuus oli ääretön uteliaisuus, kiinnostus elämän eri osapuolista ja maailman tapahtumista. Ei kenelläkään ole niin vilkasta elämää, että pystyisi omasta elämästään kirjoittamaan 8 000 laulua. Enemmänkin kyse on kyvystä havainnoida, Topi huomauttaa.

Ennen kaikki oli toisenlaista:

– Silloin lauluja sai tehdä nykyistä monipuolisemmin. Ei ollut sensuuria, eikä kaupallisia paineita tiukoista formaateista. Ainoa mitä tarvitsi pelätä oli Yleisradion soittokielto.

Lopussa Vexin voimat olivat niin loppu, ettei puhumisestakaan tullut mitään. Vain yksi asia jäi Topilta ottamatta puheeksi isän kanssa.

– Olen monta kertaa miettinyt nimeni alkuperää. Tuliko se Vexin oppi-isän Toivo Kärjen mukaan. Sitä puoltaa sekin, ettei Topi ollut syntymäni aikaan 1970-luvun alussa mikään yleinen nimi.

Topin toinen nimi on Emil, jonka hän uskoo viittaavan Vexin Irwin-tuotannoissa käyttämään peitenimeen Emil Retee.

– Tyhmää, etten ottanut nimiasiaa milloinkaan puheeksi, Topi soimaa itseään.

Lue juttu lehdestä.

 

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: Emil von Retee, Irwin, Toivo Kärki, Topi Kärki, Topi Salmi, Vexi Salmi

Kommentit

Oma kommentti