Voiko juhlapyhinä mässätä ilman vaaraa lihomisesta, ravintoterapeutti vastaa

Tuskin on jouluähkystä toivuttu kun pitäisi alkaa mässätä perunasalaatilla, nakeilla, sipseillä ja kuohuviinillä. Se on uusi vuosi! Mitähän elimistö tästä sanoo? Paljonko tästä kaikesta tulee läskiä?

Näkyykö herkutteluviikko elimistössä ja miten, asiaan antaa vastauksen ravitsemusterapeutti Leija-Lotta Kalaoja Mehiläiseltä.

-Nyrkkisääntö on, että sillä, mitä syö joulun ja uuden vuoden välillä ei ole väliä, vaan sillä, mitä syö uuden vuoden ja joulun välillä. Toki joulu- ja juhlasyöminen voi kerryttää muutaman kilon lähinnä nestettä, mutta ne poistuvat, kun siirtyy takaisin normaaliin syömiseen.

Jos sairastaa jotakin pitkäaikaissairautta, tilanne on yksilöllinen. Kolesteroli ei muutamassa päivässä hetkahda, mutta esimerkiksi sydämen vajaatoimintaa sairastavan on syytä miettiä suolan määrää myös pyhinä. Insuliinihoitoisen diabeetikon pitää muistaa laskea jouluruoan hiilihydraatit ja pistää niiden mukaan. Keliakiaa sairastavan täytyy huolehtia gluteenittomuudesta joulunakin. Omalta lääkäriltä kannattaa kysyä tarvittaessa lisäneuvoa.

 

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: ravinto, juhla

Kommentit

Oma kommentti