Jääkiekkolegenda Marko Jantunen: Edessä oli vain kuolema!

Marko_Jantunen_by_Matti_MatikainenJääkiekkolegenda Marko Jantusesta kertovan ja Marko Lempisen kirjoittaman kirjan nimi Läpi helvetin kuvaa miehen kujanjuoksua kaukaloista baarien kautta huumevelkojien aseen piipun alle.

– Mulla oli edessä vain kuolema. En toivoisi pahimmalle vihamiehellenikään sellaista alkoholistin kuolemaa, kuolla aivan yksin. Muissa sairauksissa ystävät tulevat kuoleman hetkellä viereesi, mutta ei juopon. Sulla on sillä hetkellä vain rakkaasi: Viina ja muut päihteet.

Loistava jääkiekkoilija Marko oli jo teini-ikäisenä näpistellyt ja lätrännyt viinan kanssa. Myöhemmin hän syyllistyi varkauteen ja rattijuopumukseen. Mutta kiekkoilu sujui.

– Mä pelasin 15 vuotta peräjälkeen Euroopan neljässä huippujoukkueessa ykkössentterinä ja olin joka vuosi pistepörssin ykkönen tai kakkonen.

Kun kuuntelee Markon tarinointia tai lukee hänestä kertovaa kirjaa, on on vaikea uskoa, että hän on edes hengissä tai raju elämä ei olisi jättänyt häneen jälkiä.

– Mä olen elämäni kunnossa, sanoo tämä kakkosdivarissa hollolalaisessa HC Giantsissa kiekkoileva numero kymppi.

Viime vuoden syksyllä Marko vielä pakoili velkojiaan ja veti amfetamiinia jättimäisiä päiväannoksia. Hänet hakattiin nyrkein ja käsisirkkelillä sairaalakuntoon, mutta hän päätti yrittää kaverien tuella katkaisuhoitoon syyskuussa 2015 Avominne-päihdeklinikalle. Itse vaikean viinakierteen elänyt Markon vanha kaveri Pasi Tuomaila tuki kaveriaan hänen vaikeimmalla hetkellään.

Nyt Markolla on siis yli vuosi raitista aikaa takanaan. Jokainen päivä alkaa tarkalla suunnitelmalla kuinka selviytyä päivästä. Ennen se oli tuskaista suunnittelua päihteiden saamiseksi, nyt iloista toteamista, mitä päivästä voi saada irti.

– Mulla on tarkoitus käydä läpi valmentajakurssit aina huippuvalmentajatutkintoon asti. Opiskelen myös Pajulahdessa oppisopimuksella liikuntaneuvojaksi. Toimin samalla vertaistukena päihderiippuvaisille, teen työyhteisökoulutusta päihdetyöhön perehtyneen Avominnen kanssa, hoitelen Pelicansille pelaajatarkkailua ja tietysti pelaan. Sitähän mä rakastan!

Teksti:Lasse Tuorila
Avainsanat: Läpi helvetin, Marko Jantunen, Marko Lempinen

Kommentit

Oma kommentti