Tällainen on Sanna Marinin kampaajakullan ammatti oikeasti – ihan eri maailmasta kuin Sannan!

Sanna Marin.

Artikkeli on julkaisu ensimmäisen kerran 28. lokakuuta 2023. Hymy.fi julkaisee pääsiäisen tienoilla uudelleen suosituimpia juttujaan.

Sanna Mariniin yhdistetty pitkän huiskea ja komea kampaajamies on oman ammattinsa huipputaitaja. Naiset ovat enemmän tutustuneet kyseiseen ammattikuntaan, mutta tiesitkö mikä kampaajan ammatti oikeasti on?

Kerrataanpa hiukan.

”Kampaajat” ovat hyvin usein koulutettu parturi-kampaajiksi. Se on ammatti, jonka harjoittajan tehtäviin kuuluu hiusten leikkaaminen, parranajo ja hiusten sekä parran hoitaminen.

Parturi-kampaajat tekevät myös hiusten ja parran värjäyksiä, kampauksia, kihartamiskäsittelyjä eli permanentteja sekä kulmien ja ripsien värjäyksiä.

Lue myös: Kestääkö? Miten käy, kun Sanna Marinin ja kampaajakullan palkkaero on valtava? – Sanna tienaa hetkessä saman kuin kampaaja kuukaudessa!

Aiemmin miehiä on palvellut parturi ja naisia kampaaja, mutta nykyään suurin osa ammatinharjoittajista on parturi-kampaajia. He siis palvelevat molempia sukupuolia.

Nimensä parturi on saanut siitä, että parturi on aluksi ollut lähinnä parranajaja. Nykyisin on helposti saatavilla laadukkaita edullisia oman parran ajoon tarkoitettuja välineitä. Sen vuoksi ajaa valtaosa miehistä partansa itse. Parturi-kampaajan työ liittyy miestenkin osalta valtaosaltaan hiuksiin, ja parturi-kampaajan suorittama parranajo on käynyt harvinaiseksi.

Ammattikunta on suurimmaksi osaksi itsenäisiä yrittäjiä. Osa toimii yksin omassa parturi-kampaamossa ja osa taas toisen liikkeessä sopimusyrittäjänä tai vuokratuoliyrittäjänä.

Vuokratuoliyrittäjä vuokraa parturi-kampaamossa itselleen tuolipaikan. Vuokratuoliyrittäjä on kirjanpitovelvollinen ja velvollinen maksamaan yritystoiminnan kulut, kuten eläkemaksut. Hän maksaa vuokraa kuukaudessa paikastaan ja käyttämistään aineista tai vaihtoehtoisesti hankkii itse oman ainevarastonsa, riippuen sopimuksesta vuokralaisen ja liikkeen omistajan välillä.

Parturi-kampaajan tutkinnon voi suorittaa yleisessä kunnallisessa, ammatillisessa oppilaitoksessa. Yksityisissä oppilaitoksista valmistutaan hiusmuotoilijaksi, joka ei ilman tutkintotoimikunnan hyväksymää näyttötutkintoa ole virallinen tutkinto.

Koulutus on joka tapauksessa huomattavasti lyhyempi kuin vuonna 2007 opinnot Tampereen yliopistossan aloittaneella Sanna Marinilla. Marin valmistui hallintotieteiden kandidaatiksi vuonna 2012 ja maisteriksi vuonna 2017.

Kampaajana ammatinharjoittajan koulutus ei kuitenkaan ole sääntö alemmasta koulutuksesta kuin hallintotieteiden maisterin koulutus. Kampaajamiehen koulutus voi olla vaikka useita vuosia Marinin koulutusta pidempi, sillä ammattiahan voi vaihtaa ja siirtyä aiemmista hommista uuteen. Vaikka sitten hakeutumalla kampaajakouluun. Näin siis teoriassa.

Ammatit siis eroavat kovasti toisistaan. Sanna Marinin työ Tony Blair -instituutin strategisen neuvonantajan tehtävässä ja kampaajamiehen työ erittäin arvostettuna kampaajana.

Mukaillen lähdettä: Wikipedia

Teksti: jarikupiainen
Avainsanat: Sanna Marin

Kommentit

Oma kommentti